Skip to content

AI ja tekstianalytiikka: Asiakascasejä ja muutosjohtamista – niistä on suurin osa ATK-asiantuntijoiden blogeista tehty.

MicrosoftTeams-image (8)

Suuresti arvostamani, yksi Suomen palkituimmista copywritereista, Erkko Mannila lopetti minun huutomerkkien käytön. Vuoden 2006 jälkeen olen käyttänyt huutomerkkiä ehkä kuusi kertaa. Erkko sanoi, että asia pitää saada kerrottua ilman huutomerkkiä.

Huutomerkin rinnalle olen vuodenvaihteessa 2023 tuonut mukaan sanan. Se on muutosjohtaminen. Eikö johtaminen ole ainaista muutosta. Lisäksi muutosjohtaminen on vähän kuin huutomerkki. Jos et pysty muuten kertomaan asiaasi, vedä muutosjohtaminen-kortti ja vapaudut vankilasta. En vihaa muutosjohtaminen-sanaa, mutta se on paljon käytettynä menettänyt merkityksensä. Aivan kuten korona. Alkuun se herätti liki pakokauhunomaisia tunteita, mutta nyt se kuuluu yleiskieleen siinä korvatulehduksen ja angiinan rinnalla. Muutosjohtaminen-sana on kokenut samanlaisen yleiskielistymisen.

Miksi minulle heräsi näin voimakas tunne tuosta sanasta? Markkinoinnissa halutaan erottautua. Jotta Loihteen markkinoinnissa ymmärtäisimme miten erottautua blogeissamme, käytimme kehittämäämme, erityisesti suomen kielen ymmärtämiseen erikoistunutta, AI/tekstimuotoisen datan analysointiratkaisua. Luetutimme sillä Loihteen ja kilpailijoidemme blogeja yhteensä 156 kappaletta ja pyysimme AI:ta kertomaan meille mistä toimialamme yritykset puhuvat blogeissaan. Päälöydöksiä oli kaksi: ATK-alan asiantuntijayritykset puhuvat omista referensseistään ja muutosjohtamisesta. Olin hieman hämmentynyt tuloksista. Muutosjohtamisesta puhuminen oli muuhun aineistoon verrattuna monikertaista. Ihan kuin yritykset eivät tekisi muuta kuin muutosjohtamisen konsultointia, vaikka ovat digimaailman huippuosaajia.


Maalaisjärkeni päättelee syyn muutosjohtamisen ihannointiin seuraavasti: ensinnäkin toimialalla ollaan yrityksissä pidetty workshoppeja ja etsitty yhteistä nimittäjää kaikille asiakasprojekteille. Ollaan päädytty siihen, että meitä tarvitaan muutoksen tekemiseen. Yllättäen, koska ollaan konsultteja.

Toinen selittävä tekijä voi olla arvoketju. Ollaan todettu, että saadaan isompia diilejä kun puhutaan johtajille. Kun halutaan puhua johtajille, pitää puhua johtamisesta. Näin on syntynyt maaginen kaava: muutos + johtaminen = muutosjohtaminen.

Erottautuakseen pitää olla erilainen. Mä aloitan sillä, että lisään huutomerkin rinnalle muutosjohtaminen sanan. Kun se on poissa pelistä, pohdin mitä muuta voisi sanoa. Onneksi olen toimialalla, joka muuttuu äärettömän nopeasti ja puheenaiheet eivät ainakaan lopu kesken, ja erottautumisen tapoja on kymmeniä.

P.S. Kehittämämme AI/tekstianalytiikan ratkaisu on tosi mielenkiintoinen. Se pystyy tunnistamaan monimutkaisia lauserakenteita ja tiivistämään massiivisen tekstiaineiston helposti ymmärrettäväksi raportoinniksi. Sen käyttökohteiksi voidaan ottaa esimerkiksi asiakaspalautteet, kun halutaan luokitella isoa tekstimassaa, tai some-postaukset, kun halutaan erottaa positiivisia ja negatiivisia tunteita, tai vaikka poliitikkojen puheet, kun halutaan ymmärtää, mistä puoluejohtajat oikeasti puhuvat. Jos haluat kuulla lisää, ole yhteydessä.

Kirjoittaja Jere Teutari työskentelee Loihde Oyj:n markkinointijohtajana.