Skip to content

Master data – miksi se on niin tärkeää liiketoiminnallesi?

Master data muodostaa datan perustukset ja kantavat seinät – rakenteet, joille kaikki muu data organisaatiossa perustuu. Ennen kuin vanhaan rakennukseen lisätään uusi kerros, on varmistettava, että olemassa olevat rakenteet tukevat sitä. Muutoin koko rakennus voi romahtaa.

Törmäsin ensimmäisen kerran huonolaatuisen master datan aiheut­tamiin ongelmiin noin 10 vuotta sitten, kun työskentelin uuden raportointijärjestelmän pääkäyttäjänä. Organisaatioon suunniteltiin uudistusta ja sitä varten tarvittiin eri­laisia raportteja pohjatiedoksi. Niihin piti yhdistellä dataa useista käytössä olevista toiminnanohjaus­järjestelmistä.

Muistan edel­leen, miten tuskaista oli yhdistellä tuota dataa, kun siinä oli niin paljon ongelmia. En tiedä, mitä kaikkia virheitä raportissa lopulta oli kaiken käsin tehdyn korjailun jälkeen. Eikä varmasti tiedä kukaan muukaan.

Dataa tulvii valtavat määrät joka päivä – ja sen laadulla on väliä

Kaikessa liiketoiminnassa käytetään tavalla tai toisella dataa. Tekniset innovaatiot, edistynyt analytiikka, koneäly ja muut trendit tuovat uusia mahdollisuuksia datan hyödyntämiselle. Jotta yksikään yritys tai organisaatio voisi saada näistä trendeistä oikeasti uutta liiketoimintaa tai parantaa jo olemassa olevaa toimintaa, perusasioiden täytyy olla kunnossa.

Mikäli datan laatu on sillä tasolla, että sitä hyödyntääk­seen täytyy käsin yhdistellä asioita, ollaan pahassa pulassa.

Huhtikuussa vuonna 2017 talouslehti Forbes kirjoitti, että dataa syntyy vuosittain 16.3 ZB verran (zettabyte = triljoona gigatavua). Luku on täysin käsittämätön, ja tätä valtavaa datamäärää kaikki haluavat hyödyntää. Mikäli datan laatu on kuitenkin sillä tasolla, että sitä hyödyntääk­seen jonkun täytyy käsin yhdistellä asioita, ollaan nopeasti pahassa pulassa. Käsin tekeminen on paljon hitaampaa ja virhealttiimpaa kuin automatisoitu pro­sessi.

Datan laadun parantaminen lähtee aina master datan laadun pa­rantamisesta

Edellä kerrottu hetki raporttien parissa oli minulle se, jolloin ym­märsin, että data itsessään on merkittävää. Vielä silloin en tiennyt, mitä master data on ja miksi juuri se on niin tärkeää. Tuosta hetkestä alkoi kuitenkin matkani master datan maailmaan. Vuosien varrella olen Loihde Advancen konsulttina kouluttanut aiheesta ja työskennellyt monissa eri datahankkeissa. Kun havaitsin, miten paljon master datan tärkeyden ymmärtämiselle on tarvetta ja miten vähän siihen on helposti omaksuttavaa aineistoa, päätin toimia.

Alma Talent julkaisee esikoiskirjani Master data 15. maaliskuuta.

Nyt voin ilokseni kertoa, että Alma Talent julkaisee esikoiskirjani Master data 15. maaliskuuta. Sen kansien välissä ker­ron oman tarinani master datan maailmassa ja autan sinua ymmär­tämään, mitä master data on, miksi se on tärkeää ja miten sitä voi hallita niin, että organisaationne voi saada täyden hyödyn datasta.

Kirja vastaa kysymyksiin:

  • Mikä on master datan merkitys organisaation toiminnalle ja erityisesti kaupalliselle toiminnalle?
  • Mitä hyötyä master datan hallinnan kehittämisestä on?
  • Mikä on datan hallintamalli ja miten se saadaan aikaan erilaisissa organisaatioissa?
  • Mitä on todellinen datan laatu ja miten sen voi saavuttaa?

Kirja on tarkoitettu erityisesti liiketoiminnan kehitystehtävissä toimiville asiantuntijoille ja päälliköille sekä datan hallinnan ja IT-alan asiantuntijoille. Kirja sopii myös niille, jotka haluavat kehittyä datan hallinnan asiantuntijoiksi, sekä IT-alan opiskelijoille.

Jos tarvitset apua tai koulutusta master datasta, otathan yhteyttä. Autamme mielellämme.

Taru Väre. Kirjoittaja työskenteli Loihde Advancella elokuuhun 2019.