Skip to content

Mitä tiedolla johtamisen advisor tekee?

Neuvonantajana toimiminen on yksi perinteisimmistä työrooleista, minkä liikkeenjohdon konsultti voi vastuulleen saada. Olipa konsultin leipälaji mikä hyvänsä, neuvoja annetaan vähintään metatyönä joka päivä. Kun advisor-rooli on projektin ytimessä, meneillään on yleensä muutos, tai edessä häämöttää tilanne, josta pitäisi ottaa selvää. Jotta runsas ajattelutyö tuottaa tulosta ja kahvia kulutetaan kohtuuden rajoissa, asiakasyritys pyytää konsultin avukseen.

Neuvonantaja, advisor, on kuuntelemisen ja kiteyttämisen ammattilainen. Me Aureoliksessa olemme päättäneet kriteeriksi, että advisorin viittaa sovitellaan niiden ylle, joilla on vähintään viitisentoista vuotta konsultin työuraa takanapäin. Näin siksi, että näkemys peilautuu kokemukseen. Työn ytimessä ovat usein asiat, joista ei löydy dokumenttia tai joista käydään moniäänistä keskustelua. Työ tavoitteineen saattaa muistuttaa kameleonttia.

Advisor-sanaa makustellessasi näet ehkä mielessäsi kehäketun, joka laadukasta täytekynää kädessään pidellen seuraa sananvaihtoa hankepalaverissa. Välillä nyökkää hyväksymisen merkiksi ja jonkin puheenvuoron kohdalla tekee kiivaasti merkintöjä muistikirjaansa – sellaiseen, jossa on kovat kannet ja silkkinauha merkitsemässä ajattelutyön etenemistä. Palaverin päätyttyä hän keskustelee asiakasyrityksen edustajien kanssa havainnoistaan. Illan tunteina asiakas saa klassisten mielikuvien mukaiselta neuvonantajaltaan vielä seikkaperäisen muistion suosituksineen.

tiedolla johtamisen advisor

Hyvä kuuntelutaito on avain onnistumiseen

Kliseet osuvat ainakin parissa kohtaa tarkasti siihen työhön, jota itse tiedolla johtamisen advisorina teen. Kuuntelemisen taidossa on onnistuttava ehdottomasti joka päivä. Koska konsulttina tulen vakiokokoonpanon ulkopuolelta, minun oletetaan nostavan esiin asioita, jotka ovat epätarkkoja. Niitä ei hoksaa, jos aistit eivät ole avoinna. Viimeksi minulta kysyttiin, missä mahtaa olla piilevä prosessi, ihan varmasti se jossain lymyää. Voitko etsiä ja preparoida sen. Varsin konkreettinen pyyntö ja sanoisin, että erinomainen työksianto advisor-konsultille.

Advisor ei pelkästään istu palavereissa kuuntelemassa ja laadi havainnoistaan esitysgrafiikkaa. Tavanomaiseen työpäivään kuuluu paljon selvittämistä: etsin vaihtoehtoja, punnitsen kommentteja, analysoin laadullisia eroja. Teen paljon ehdotuksia: mitä kannattaisi harkita ja minkä suhteen kannattaa edetä. Tiivistän isoja ajatusmassoja visualisoinneiksi. Arvioin vahvuuksia ja riskejä suhteessa strategioihin ja standardeihin. Joskus pitää laittaa maalivahdin hanskat käsiin, sillä kunnianhimoisten toimenpideohjelmien työlistoille pyrkii jos jonkinmoisia kaukolaukauksia. Advisorilla on lupa viheltää pilliin.

Ihan työurani alusta alkaen olen pitänyt kuuntelemiseen liittyvästä sparrailusta. Siksi minusta liikkeenjohdon konsultti tulikin: tämä työ on hyvin lähellä liiketoiminnan hermokeskusta. Advisor saa neuvoa, valmentaa ja auttaa. Työroolissani saan avata keskusteluja siitä, miten teillä menee. Kysyn mielelläni, miten voin auttaa teitä onnistumaan. On palkitsevaa, kun voi edesauttaa muutosten läpivientiä toimivien ja tietoon pohjautuvien näkemysten avulla.

Tiedolla johtamisen advisor tukee projektityötä

Jos sinun projektiisi saapuu tiedolla johtamisen advisor, voit luottaa siihen, että sinulla on nopea pääsy parhaiden käytäntöjen luokse. Advisor tekee työtä, jotta projektisi langat eivät menisi solmuun ja kaistanleveyttä riittäisi myös tietotyölle korvaamattoman tärkeään ajatteluun. Havainnoinnin ja tiekarttojen pyörittelyn ohella Aureoliksen neuvonantajat valmentavat kaikilla organisaation tasoilla toimivia asiantuntijoita. Autamme eteenpäin pyrkiviä tekemään fiksuja reittivalintoja. Opastamme kehittymään oikeaan suuntaan tiedolla johtamisessa. Motivoimme jaksamaan tarpeellisten muutosmatkojen läpi, siirrämme kiviä syrjään ja tulkitsemme mittareiden lukemia.

Advisorin työ on hyvin pitkälti moniammatillista ajattelutyötä, tietotyötä sanan varsinaisessa merkityksessä. Ammatillisia valmiuksia pidämme yllä lukemalla säännöllisesti kaikenlaista tuoreimmista tietojohtamisen tutkimuksista sanomalehtien pääkirjoituksiin. Yhtä tärkeää on keskusteleminen. Meillä Aureoliksessa on hyvä sparrauskulttuuri ja haastamme toistemme ideoita – timanttihan vaatii puristusta syntyäkseen. Siihen voi luottaa, että omaa ajatuksenpoikasta saa jalostettua kollegan kanssa paremmaksi. Joku tietää ne sanat tai tutkimustiedon, mitkä itseltä ovat hukassa. Kun Aureoliksen advisor tulee tukemaan sinun projektiasi, saat koko ammatillisen osaamisemme kanavoitua projektisi läpimenon turvaamiseksi.