Skip to content

Tiedolla johtamisen maturiteetti − onko ruoho vihreämpää muualla?

Konsultin tehtävissä olen huomannut, että organisaatiot saattavat elää tiedolla johtamisen osalta täydellisten harhakäsitysten alaisina. Itsensä pettämiseen on monenlaisia mahdollisuuksia, tyypillisimpiä esimerkkejä ovat itseruoskinta tai henkselien paukuttelu.

1. Organisaatio pitää itseään täydellisen jälkeenjääneenä kaikesta kehityksestä

Kaikilla muilla on asiat paremmin kuin meillä. Ei meillä ole big dataa eikä mitään hiekkalaatikoita. Toki me raportoimme vaikka mitä ja ihan ajallaan, mutta kun ei tässä hommassa ole mitään glamouria.

Kavereilla on lähes ranteet auki ja totta saattaa ollakin, ettei organisaatio tosiaankaan täytä modernin tieto-ohjautuvuuden tunnusmerkistöä. Toki on myös organisaatioita, jotka ruoskivat itseään turhaan. Heillä saattaa olla itse kehitetyt ja täydellisesti istuvat prosessit omaan toimintaansa, mutta koska ne eivät rimmaa uusien ismien kanssa, on kirves heitetty kaivoon.
Kaiken viisauden alku on kuitenkin tosiasioiden tunnustaminen, sanoi jo J.K. Paasikivi. Mikäli organisaatiosta löytyy tahtotila ja tarvittava tuki, mikään ei estä hyvän pöhinän ja positiivisen kierteen syntymistä tiedon ympärille.

2. Organisaatiossa usko omaan erinomaisuuteen on vahva

Olemme tehneet analytiikkaa jo niin kauan, että olemme valovuosia muita edellä. Tietovarasto on meille selvää pässinlihaa, ja analytiikkamalleja meillä on ollut niin kauan, kuin jaksan muistaa.

Kavereilla henkselit paukkuvat. Tosiasiassa organisaatiossa kuitenkin usein pörrätään ihan samalla kehitystasolla kuin viisi vuotta sitten. Analyytikkokollegani mukaan organisaatioiden jämähtäminen analytiikan hyödyntämisen alimmalle kehitysportaalle on ennemminkin sääntö kuin poikkeus.

Miten on mahdollista saada realistinen käsitys siitä, mikä on oman organisaation tilanne? Vastaus on tiedolla johtamisen maturiteettimittaus eli kypsyystason selvittäminen. Se auttaa:

    1. selvittämään, mikä on organisaation tilanne tiedolla johtamisessa
    2. tunnistamaan kehityskohteet
    3. luomaan toimenpiteet organisaation tieto-ohjautuvuuden parantamiseksi

Organisaation benchmarking maturiteettimittauksen avulla on nopea ja kivuton toimenpide. Suosittelemme sitä lämpimästi lomaltapaluuaskareeksi. Samalla organisaatiossa saadaan myös syksyn to do -lista ajan tasalle.