Skip to content

Talotarvikkeen verkkokauppa kasvaa älykkäillä suosituksilla

Loihde Advance toteutti Talotarvike.comille suosittelualgoritmin, jonka ansiosta samalle kävijämäärälle saadaan myytyä enemmän ja useammin.

Haaste: tuotesuosittelun automatisointi

Talotarvike.com, yksi Pohjoismaiden ensimmäisistä verkkorautakaupoista, haki Loihde Advancelta apua tuotesuosittelujen automatisointiin. Verkkokaupan tuotevalikoimaan sisältyy yli 25 000 artikkelia, joiden tehokas ja monipuolinen linkittäminen manuaalisesti on käytännössä mahdotonta. Yhteistyössä Loihde Advancen kanssa kehitettiin älykkäät suosittelut, jotka toivat manuaalisen linkityksen tilalle uuden ja monipuolisemman tavan löytää asiakkaalle sopivia tuotteita.

Ratkaisu: suosittelualgoritmin toteuttaminen

Suosittelualgoritmia kehitettiin testaamalla erilaisia skenaarioita ja analysoimalla tuloksia. Koska suurin osa asiakkaista ei kirjaudu sisään verkkokauppaan, suosituksia ei pysty tekemään ostoshistorian perusteella, vaan täytyy tutkia, mitä sivuja kävijät ovat istuntonsa aikana selailleet. Lopputuloksena syntyi älykäs algoritmi, joka tekee tuotesuositteluja analysoimalla muiden kävijöiden selaushistoriaa.

”Loihde Advancen asiantuntijoilla on rautainen tekninen osaaminen, mutta he ymmärtävät myös business-logiikan. Tämän ansiosta konseptia kehitettiin aidosti liiketoiminnan näkökulmasta. Meidän projektissa suosituksilla haluttiin enemmän ja arvokkaampia ostoskoreja”, kertoo Jani Molin Talotarvike.com:sta.

Itse ratkaisu toteutettiin avoimella lähdekoodilla. Vaihtoehtoina olivat R:n Recommenderlab-kirjasto, Javalla tehty Mahout tai jokin tuote, kuten PredictionIO. Koska suosittelualgoritmeihin haluttiin vaikuttaa hyvin tarkalla tasolla, päädyttiin toteuttamaan suosittelija Mahout:lla, koska Java on yleisempi ohjelmointikieli yritysmaailmassa kuin R.

Tulokset: älykkäät suosituslistat lisäävät myyntiä

Älykkäät suosittelut hyödyntävät tässä tapauksessa muiden kävijöiden tekemiä selailupolkuja, ja näin saadaan tuotua enemmän asiakasta kiinnostavia tuotteita esille. Tulokset kertovat, että Loihde Advancen toteuttaman suosittelualgoritmin avulla saadaan samalle kävijämäärälle myytyä enemmän ja useammin.

”Verkosta tulee 5-10% enemmän liikevaihtoa nyt, kun olemme implementoineet älykkäät suosituslistat. Saamme enemmän ostoskoreja, enemmän tuotteita ja arvokkaampia ostoksia. Olemme erittäin tyytyväisiä tapaan, jolla Loihde Advance toteutti ratkaisun ja ennen kaikkea lopputulokseen”, kertoo Jani.